top of page

Geleceğin Sektörü Sanal Gerçeklik (VR) Teknolojisi

Güncelleme tarihi: 11 Ağu 2022

Sanal Gerçeklik Nedir?



Teknolojinin hızla gelişmesiyle birlikte birçok yeni teknoloji alanı ve teknoloji terimi günlük hayatta yerini aldı. Sanal gerçeklik (virtual reality) teknolojisi de son yıllarda adından sıkça söz ettiren ve gelişerek hızlı şekilde sektörlere yayılan bir alandır. Bu sebeple sanal gerçeklik, geleceğin multidisipliner alanlarından biri olmasının yanında interdisipliner alanlarından biri olma özelliği de taşır. Sanal gerçeklik kavramının ilk ortaya çıkışı 1950’lerde Amerikalı bilim kurgu yazarı olan Ray Bradbury ile olmuştur. Ray Bradbury yazdığı bir hikayede görüntüleri 3 boyutlu gösteren ve duyulara hitap eden bir sistemi anlatır. Ray Bradbury’nin yazmış olduğu bu hikaye onun sanal gerçekliğin kurucusu olarak anılmasını sağlamıştır. Peki, sanal gerçeklik nedir? Sanal gerçeklik (virtual reality), gerçek ortamları kopyalayarak 3D sanal bir ortam yaratır. Sanal gerçeklik donanımı sayesinde duyu organlarını uyarır, böylece son derece gerçekçi bir deneyim yaşarsınız. VR teknolojisi insanlara gerçek dünyayı sanal bir dünyada deneyimleme fırsatı sunar. Her şeyi daha kolay hale getirmesi ve maliyeti azaltması sebebiyle VR birçok sektörde kullanılır.


Sanal Gerçeklik (VR) Teknolojisi Nasıl Çalışır?


Sanal gerçeklik teknolojisi uygun cihazlarla bir araya geldiğinde görüntüyü sizlere 3D olarak sunar. Sanal gerçekliğin çalışmasında ki en önemli parça sanal gerçeklik gözlüğü ve içeriğindeki yazılımdır. Bu cihaz yardımıyla kişi sanal ortama entegre olur ve bu sayede gerçeklik algısı elde edilir. Sanal gerçekliğin sizlere sunduğu sanal dünyayı 360 derece deneyimleme fırsatı elde edebilirsiniz. Peki, sanal gerçeklik gözlüğü nasıl kullanılır? Sanal gerçeklik gözlüğü kullanılırken gözleri tam anlamıyla kapatacak şekilde takılır. Gözlüğün sabit kalması için destekleyici bantlar siz VR teknolojisini deneyimlerken hareketlerinizi algılar ve görüntülerinizin hareketlerinize göre şekillenmesini sağlar. Böylelikle gerçeğe çok yakın bir deneyim yaşamış olursunuz.


Sanal Gerçeklik Teknolojisinin Kullanım Alanları


Çevrenize baktığınızda teknolojinin hayatın her alanında etkin bir şekilde varlığını sürdürdüğünü ve hızlı bir şekilde geliştiğini görebilirsiniz. Son yıllarda kullanım alanı gittikçe artan sanal gerçeklik (VR) teknolojisi de bu teknolojik gelişmelerden biridir. Maliyeti düşürmesi ve kolaylık sağlaması sebebiyle VR pek çok sektör tarafından tercih edilir. Kullanım alanlarına eğitim, endüstri, sağlık, oyun, moda, seyahat, eğlence, savunma sanayii vb. birçok sektör örnek verilebilir. Amazoi Software olarak bizler de sanal gerçeklik teknolojisini kullanarak iş ortaklarımıza; VR eğitim çözümleri (sanal bilim merkezi projesi, vücudumuz, atom ve atışlar deneyi vb.) projemizle birlikte gerçek ölçekli mimari alanları deneyimleme ve fuarlarda ürünlerini tanıtma fırsatı sunuyoruz. Amazoi Tech olarak ise işbaşı eğitimlerini ve endüstriye yönelik İSG eğitimlerini ürünleştirmemizin yanında iş ortaklarımızdan gelen özel VR yazılım taleplerini geliştiriyoruz. Ölçülebilir ve takip edilebilir VR teknik eğitim simülasyon havuzumuzu her geçen ay genişletiyoruz.


Sanal Gerçeklik Teknolojisinin Geleceği


Gittikçe her sektöre yayılan ve kullanım alanı genişleyen sanal gerçeklik teknolojisinin çok da uzak olmayan bir gelecekte eğitimden inşaata, sağlıktan modaya, turizmden savunma sanayiye her alanda kullanılacağı öngörülüyor. Hem üreticilerin bu alandaki yatırımı hem de teknolojinin gelişmesiyle daha erişilebilir olan sanal gerçeklik gözlükleri ile tüketiciler daha çok içeriğe ulaşıyorlar ve sanal gerçeklik teknolojisinin kullanımı gittikçe artıyor.

Gelecek yıllarda AR,VR,XR teknolojilerinin blockchain sistemi kullanılarak hayata geçmesiyle oluşacak Metaverse platformları e ticaretten eğitime, teknik eğitimden marketing ve eğlenceye birçok farklı alana yayılacak ve milyonlarca kullanıcıya ulaşacaktır. Sanal gerçeklik teknolojisinde yaşanan her gelişmeyi yakından takip ediyor ve şirket olarak bu gelişmelere hızla uyum sağlıyoruz. Amazoi Software ve Amazoi Tech olarak bu gelişen dünyanın mimarları arasında yer aldığımız için çok mutluyuz.






172 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page